Septic tank legen, onderhouden en plaatsen.
Dienst

Septic tank legen, onderhouden en plaatsen.

Wij plaatsen niet alleen een septic tank, maar zorgen ook voor periodieke lediging en het onderhoud. Zo voorkomt u verstoppingen, lekkages en stankoverlast.

Van der Velden gaat verder in septic tankonderhoud

Wilt u een septic tank, ook wel septische put of IBA (Individuele Behandeling Afvalwater) genoemd, laten plaatsen? Of heeft u al een septic tank en wilt u deze laten ledigen en onderhouden? Bij Van der Velden bent u aan het juiste adres. Wij plaatsen niet alleen een septic tank, maar zorgen ook voor periodieke lediging en het onderhoud. Zo voorkomt u verstoppingen, lekkages en stankoverlast.

Neem contact op

Gaat verder in rioolreiniging

Angle right Angle down

Een septic tank is een ondergrondse tank die afvalwater van uw toilet en sanitair opvangt. Omdat er naast het water zelf, ook vetten, zeep, etensresten en toiletpapier geloosd worden, heeft de septic tank als doel om deze onzuiverheden te laten bezinken. Wanneer het afvalwater rechtstreeks in het riool, een sloot of beek geloost zou worden, is het schadelijk voor het milieu. Het kan bijvoorbeeld de zuurstofhuishouding in sloten en beken verstoren.

Meestal heeft een septische put twee deels gescheiden compartimenten met beluchting en bacteriën. Het compartiment met beluchting ontvangt het water en vangt vaste en drijvende delen op. De rest stroomt door naar het compartiment met bacteriën. Hierin bezinken kleinere, vaste deeltjes die deels worden afgebroken. De rest vormt op termijn een dikke sliblaag. Uiteindelijk gaat het ‘schone’ water naar het wateroppervlakte of de riolering. Het achterblijvende vuil moet regelmatig geleegd en afgevoerd worden. Dit doen wij met speciale zuigwagens.

Hoewel een beerput regelmatig septic tank wordt genoemd, en andersom, is er wel een degelijk verschil. Een beerput is een put zonder afvoer. Daarentegen kan een septic tank aangesloten worden op het riool of het oppervlaktewater. Een ander belangrijk verschil is dat een beerput alleen het afvalwater uit het toilet kan ontvangen en een septic tank uit zowel het toilet als het sanitair.

  • Spoel zo min mogelijk chemische schoonmaakmiddelen (denk aan chloor) door uw toilet of sanitair. Door de ontsmettende werking kan het biologische zuiveringsproces in de septische put namelijk ernstig verstoord worden. Wij adviseren u om alleen milieuvriendelijke middelen te gebruiken
  • Filter zoveel mogelijk haren, eetresten en zeep door middel van een afvoerzeef
  • Zorg dat u geen vaste materialen zoals vochtige doekjes, tampons of maandverband door het toilet of sanitair spoelt. Zo voorkomt u verstoppingen
  • Laat uw septische put regelmatig ledigen, reinigen en onderhouden

Een septic tank is een alternatief voor panden die niet op een rioolwaterzuiveringsinstallatie zijn aangesloten. Dit komt wel eens voor in het buitengebied, bij oude huizen of bij woonboerderijen. Is dit bij u het geval? Dan bent u verplicht om een septic tank te plaatsen voor de afvoer van uw toilet en sanitair. Is de riolering wel aangesloten op een zuiveringsstation? Dan kunt u bij uw gemeente navragen of u een septic tank moeten laten installeren. Meestal is het in dit geval alleen verplicht om een beerput aan te sluiten op de afvoer van uw toilet.

Wilt u een IBA (Individuele Behandeling Afvalwater) laten plaatsen? Onze experts staan voor u klaar. Wij adviseren u graag over de grootte, het materiaal en de vorm. Daarna bepalen we samen met u de locatie van de put. Deze plaatsen we zo dicht mogelijk bij het gebouw, op een goed bereikbare plek. Na de grond uit te graven, plaatsen we een laag gestabiliseerd zand op de bodem om de put te verankeren. Vervolgens monteren we de aan- en afvoerbuizen en sluiten we de dakverluchting aan.

De dakverluchting zorgt ervoor dat gassen kunnen ontsnappen die bij het afbraakproces ontstaan. Zo voorkomt u een rioollucht in uw pand. Tot slot testen we de werking van de put. Na enkele dagen is de septische tank volledig gestabiliseerd en kunnen we de ruimte tussen de tank en het gat opvullen met aarde. Vanaf dat moment is de septic tank klaar voor gebruik.

De meeste problemen ontstaan door een volle tank. De hoeveelheid slib beperkt de doorstroming van het afvalwater waardoor de afvoer van uw keuken, badkamer of toilet niet goed meer doorlopen. De kans op stankoverlast is groot en u kunt zelfs te maken krijgen met een volledige verstopping. U voorkomt problemen door de tank periodiek te laten ledigen, reinigen en onderhouden. Hiervoor kunt u bij ons een onderhoudscontract afsluiten. Zo weet u precies waar u aan toe bent en voorkomt u onvoorziene problemen en kosten.

U dient uw septische tank regelmatig te laten onderhouden, legen en reinigen. Hoe vaak u dit precies moet laten doen hangt af van de grootte en het gebruik. Hoe intensiever u de tank gebruikt, en hoe kleiner deze is, hoe vaker u deze moet laten onderhouden. Door het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen verstoort u de balans tussen bacteriën en het bezinksel met als gevolg dat u uw septische tank vaker moet laten onderhouden. 

Wilt u graag weten hoe vaak u uw tank moet laten onderhouden om problemen te voorkomen? Onze experts adviseren u graag over de frequentie.

Het bezinksel in de septic tank bevat ziekteverwekkers en dodelijke gassen. Daarom is het belangrijk dat u de hulp van een professional inschakelt bij het ledigen, onderhouden en reinigen van uw septische tank. Wij beschikken over een speciale vacuümwagen waarmee we slib en andere vaste delen wegzuigen. Wij zorg ook voor de afvoer van het slibmengsel.

Ter voorbereiding op ons bezoek vragen we u om de septic tank bereikbaar te maken: verwijder eventuele meubels en snoei planten en bomen die de bereikbaarheid belemmeren.

Iedere situatie is anders. Daarom werken voor u graag een maatwerkofferte uit. Dan weet u precies waar u aan toe bent. Wilt u eerst een indicatie? Daarover gaan we uiteraard ook graag in gesprek.

Met 17 vestigingen is er altijd een vestiging bij u in de buurt.

Ga naar Vestigingen voor de contactgegevens van de dichtstbijzijnde vestiging.

Angle right
Angle right
Angle right
Angle right
Circles background image Altijd in uw regio
Altijd in uw regio

Van der Velden specialisten zijn werkzaam door heel Nederland. U kunt dus gegarandeerd bij ons terecht. Onze specialisten helpen u graag!

Vind de vestiging in uw regio