<p>1,5 kilometer riolering renoveren voor BP Rotterdam.</p>
Case

1,5 kilometer riolering renoveren voor BP Rotterdam.

Een monsterproject. Zo zijn de werkzaamheden die Van der Velden verrichte aan het riool bij BP in de Rotterdamse haven wel te noemen. Anderhalve kilometer riolering werd gerenoveerd. ‘Misschien wel het grootste project dat we ooit deden’, noemt Gosse van Waas, van Rioolrenovatietechnieken (RRT) het ‘relinen’, zoals het renoveren genoemd wordt.

Angle right Angle down

Klant: BP
Impact:
1,5 kilometer petrochemisch riool
Klantvraag:
Het riool renoveren
Oplossing:
Relinen, met oog voor alle veiligheidseisen

14 ton liner

Daarbij wordt een liner, een glasvezel kous met vinylester hars, door een bestaande leiding getrokken en uitgehard met UV-lampen. De bestaande leiding dient dus als het ware als mal voor de nieuwe. En in Rotterdam ging het niet om kinderachtige afmetingen; de grootste liners waren 250 meter lang, met een gewicht van zo’n 14 ton. De grootste ingebouwde diameter is 1250 mm. Het project in het hart van de raffinaderij was een interessante uitdaging voor Van der Velden.

Uitdagingen

Neem bijvoorbeeld de putten. “Die zijn veel groter dan in de openbare ruimte”, aldus Van Waas. Dat komt omdat deze putten voorzien zijn van grote tussenwanden en er altijd water door stroomt. Dit is op deze locatie een veiligheidseis.

Maar de grootste uitdaging zat hem in de werkomstandigheden, legt Van Waas uit. Werken in een industriële omgeving heeft veiligheidseisen en maakt het werken uitdagend. Op dit soort locaties dient rekening gehouden te worden met bijvoorbeeld dampvorming en ATEX zones (waar explosiegevaar heerst).

Quote De grootste uitdaging zat hem in de werkomstandigheden.

Niet waterdicht

Medewerkers van Van der Velden Rioolrenovatietechnieken gaan professioneel om met dit soort omstandigheden. Uit inspecties heeft BP zelf enige tijd geleden geconstateerd dat de riolering niet meer gegarandeerd waterdicht was. Iets wat in de petrochemie een ‘no go’ betekent. Er bestaat dan immers kans dat gevaarlijke stoffen de bodem in lekken.

RRT werd uit een lijst van partijen gekozen om de renovatie van het riool op zich te nemen. In het voorjaar van 2022 werd gestart met de voorbereidende werkzaamheden. De klus is eind 2022 afgerond. RRT en BP kunnen daarbij terugkijken op een geslaagde en soepele samenwerking. Een mooie manier voor RRT om het jaar af te sluiten.

Neem contact op met één van onze adviseurs

Wilt u weten wat Van der Velden voor uw organisatie kan betekenen? We nemen graag de tijd om u te beter te leren kennen.