<p>Schat aan data helpt huurders Havensteder van rioolstoringen af.</p>
Case

Schat aan data helpt huurders Havensteder van rioolstoringen af.

Met ruim 40.000 verhuureenheden is Havensteder een grote speler in de sociale huursector. Sinds 1 januari 2022 verzorgt Van der Velden voor de helft hiervan de ontstoppingsdienst. “Als we kijken naar hoe ver jullie zijn met het ontwikkelen en volgen van jullie storingsdata, dan leren we daar zéker lessen uit”, ziet Cas Sluis, Projectleider contracten bij de corporatie.

Angle right Angle down

Klant: Havensteder
Impact:
Zo'n 20.000 huureenheden
Klantvraag:
Rioleringskosten beheersbaar houden en storingen voorkomen
Oplossing:
Storingen analyseren en zo knelpunten aanpakken

Échte Rotterdamse uitdagingen

Het Rotterdamse dna van Havensteder brengt voor de wooncorporatie heel eigen uitdagingen op rioleringsgebied met zich mee. De verhuurder wil veel minder overlast door storingen aan de riolering voor de huurders realiseren.

Zo’n 32.000 verhuureenheden van Havensteder zijn hoogbouw. Een rioolstoring treft daar vaak veel huurders in één keer, waarbij de veroorzaker vaak niet te achterhalen is. Ook is een deel van de woningen op leeftijd en is de kwaliteit van het rioleringsstelsel nog onvoldoende in kaart gebracht.

Quote Wij zijn nu ontzettend goed geworden om met data de vinger op de zere plek te leggen.

Red Apple, waar het hoofdkantoor van Havensteder gevestigd is.

Rioleringsbeheer op basis van opgehaalde data

“Sinds Havensteder met Van der Velden in zee is, wordt het rioolstelsel in rap tempo opnieuw in kaart gebracht. Inmiddels is een groot deel van onze wat oudere complexen goed gedocumenteerd”, aldus Sluis. “We weten daar goed te benoemen wat de kwaliteit van het rioolstelsel is.”

Er moet een verstandige afweging gemaakt worden tussen kosten en kwaliteit bij het beheren van het rioleringssysteem. Data is daarom waardevol voor Havensteder. “Wij zijn nu ontzettend goed geworden om met data de vinger op de zere plek te leggen. Zo kunnen we met een gerichte aanpak onze bewoners helpen”, aldus Sluis.

Havensteder geeft prioriteit aan verouderde complexen met veel woningen. Zo kunnen in relatief korte tijd veel huurders geholpen worden. Daarbij word oude en niet goed aangelegde riolering vervangen door rioleringssystemen van pvc dat lang meegaat. Dat zet zoden aan de dijk: “het aantal storingen wordt hiermee een stuk lager.”

Quote Het aantal storingen wordt een stuk lager.

Voorlichting rioolgebruik

Het is niet de enige manier waarop Havensteder en Van der Velden samen rioolstoringen tegengaan. Een andere belangrijke pijler zijn de diverse voorlichtingscampagnes. Want soms ontstaat verkeerd gebruik uit onwetendheid. Bijvoorbeeld omdat mensen niet weten dat vochtige doekjes niet door de wc gespoeld mogen worden. De campagnes leggen dit aan de bewoners uit. Minder troep in het riool betekent minder storingen, en het is ook nog eens beter voor het milieu. 

Sinds dit jaar rijdt een elektrische fiets rond die storingen oplost. Ook dat is duurzamer dan een dieselbus. En bovendien komt het parkeerproblemen ten goede. Dat levert Van der Velden extra tijd op om meer klanten per dag te kunnen helpen. “Jullie zijn wat dat betreft een prachtvoorbeeld van duurzaamheid”, besluit Sluis.

PRIMEUR: VOLLEDIG ELEKTRISCHE STORINGSFIETS
Rioleringsbeheer op de elektrische fiets in Rotterdam Elektrische storingsfiets
Video afspelen
Neem contact op met één van onze adviseurs

Wilt u weten wat Van der Velden voor uw organisatie kan betekenen? We nemen graag de tijd om u te beter te leren kennen.