• Mijn van der Velden
Van der Velden rioleringsbeheer

De moderne partner voor complete en duurzame dienstverlening
in de (afval)waterketen

Rioolprobleem thuis?

telefoon

Neem 24/7 contact op met de vestiging bij u in de buurt! Vul de postcode in van het 'probleemadres'.

Watergang en stadsriool de Grebbe

We schrijven ondergrondse rioolgeschiedenis met rijksmonument De Grebbe

Van der Velden Rioleringsbeheer kreeg in 2013 van de gemeente Bergen op Zoom de vraag om De Grebbe te reinigen en inspecteren. Een bijzondere opdracht, omdat De Grebbe al eeuwenlang bestaat. Het is een watergang en stadsriool onder Bergen op Zoom, dat dateert uit de dertiende eeuw. Niet voor niets is de Grebbe tegenwoordig een rijksmonument. Achterliggend doel bij de werkzaamheden is dan ook om De Grebbe toegankelijk te maken voor publiek.

Van boven- naar ondergronds
In de dertiende eeuw liep De Grebbe boven de grond. Het is toen gegraven als afwateringskanaal. In 1497 ging De Grebbe voor het eerst ondergronds. Bergen op Zoom maakte een flinke groei door, waardoor het nodig was om De Grebbe op verschillende plaatsen aan het zicht te onttrekken. Hierdoor en vanwege vervuiling werd het een riool.

Eeuwenoud fundament
Hermen Kanters, Assistent Vestigingsmanager van Van der Velden Rioleringsbeheer Tilburg B.V.: “Om De Grebbe ondergronds te krijgen, zijn er gemetselde gewelven overheen gebouwd zogenaamde overkluizingen. Deze dienden in veel gevallen als fundament voor de stad, er werden bruggen, straten en gebouwen overheen gebouwd. Het bouwen van de overkluizingen besloeg een lange periode, waardoor De Grebbe een staalkaart geworden is voor bouwtechnieken door de eeuwen heen.”

Vraag hier uw offerte aan

Van der Velden helpt u graag met advies op maat.

Vraag offerte aan

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op en wij helpen u snel verder.

Stel vraag

Bel mij terug

Wilt u dat Van der Velden telefonisch contact met u opneemt? Vul dan het onderliggende formulier in.

Bel mij terug