• Mijn van der Velden
Van der Velden rioleringsbeheer

De moderne partner voor complete en duurzame dienstverlening
in de (afval)waterketen

Rioolprobleem thuis?

telefoon

Neem 24/7 contact op met de vestiging bij u in de buurt! Vul de postcode in van het 'probleemadres'.

Rioolrenovatie hoofdriool Rossendaal s4reno mainliner

Glasvezelkous van 856 meter vernieuwt riool in Roosendaal.

Wie vanaf de snelweg Roosendaal inrijdt kan de enorme koperkleurige buizen op de Van Beethovenlaan niet ontgaan. De enorme pijpen lopen dwars door de Van Beethovenlaan en vormen hier en daar zelfs tunnels. Het is een machtig gezicht.

Rioolrenovatie hoofdriool Rossendaal s4reno mainliner

Wie vanaf de snelweg Roosendaal inrijdt kan de enorme koperkleurige buizen op de Van Beethovenlaan niet ontgaan. De enorme pijpen lopen dwars door de Van Beethovenlaan en vormen hier en daar zelfs tunnels. Het is een machtig gezicht.

De buizen functioneren als een bovengronds rioleringsstelsel voor regenwater zolang er onder de grond wordt gewerkt. Daar wordt een bijzondere klus uitgevoerd. “We trekken een kous van glasvezel door het riool, zodat de buizen straks voor minimaal vijftig jaar mee kunnen”, legt projectleider Michiel van Zon van aannemersbedrijf Van der Velden Rioolrenovatietechnieken B.V. uit. De gemeente heeft er bewust voor gekozen om geen nieuwe riolering aan te leggen aan de Van Beethovenlaan. “Deze methode die we gebruiken heet ‘relinen’. Het voordeel daarbij is dat er geen wegen hoeven te worden opengebroken en dat de overlast voor omwonenden minimaal blijft”, geeft wethouder Saskia Schenk van Openbare Ruimte aan. Zij is zo enthousiast over relinen dat ze verwacht dat in veertig procent van de gevallen voortaan gekozen wordt voor deze methode in plaats voor het vervangen van de oude riolering.

Fases: In totaal heeft de glasvezelkous die door het riool onder de Van Beethovenlaan wordt getrokken een lengte van 856 meter. “We werken daarbij in fases. De kous wordt put voor put uitgerold. Het langste gedeelte dat we in één keer hebben gelegd was 160 meter lang”, vertelt Van Zon. Dat is nog een hele klus. De rioolbuizen moeten vlak zijn. Daarom zijn oude reparaties weggehaald en boomwortels afgezaagd om alles zo effen mogelijk te krijgen. Glijfolie zorgt ervoor dat de glasvezelsok in de meeste gevallen probleemloos de buis inkruipt. De kous wordt de rioolpijp ingetrokken via een lier. Als de gele sok van negenduizend kilo in de buis ligt, is het belangrijk dat hij kan uitharden. Om dat proces goed te laten verlopen laat de aannemer een uv-trein –een ijzeren constructie met acht lampen- door de pijp rijden. “Die gaat veertig centimeter per minuut. In totaal duurt het acht tot negen uur, voordat de sok is uitgehard.”

Resultaat: Het aanbrengen van de glasvezelkous zorgt ervoor dat de riolering weer als nieuw is en geeft hetzelfde resultaat als het aanleggen van nieuwe buizen. “Het is ook goedkoper. Dat levert een goede kostenbesparing op”, vertelt Schenk. De gemeente Roosendaal zet voor het eerst de methode ‘relinen’ in. Dat is gelijk een uitdagende klus, omdat de Van Beethovenlaan één van de grootste rioleringsbuizen van de gemeente heeft.

Bovengrondse riolering: Volgens uitvoerder Walter van Uden van Van der Velden Rioleringsbeheer verloopt het werk tot nu toe volgens het boekje. Ook de bovengrondse riolering blijkt goed te werken. Twee weken geleden werd Roosendaal getroffen door harde regenbuien. De koperkleurige buizen konden het hemelwater goed opvangen. De pompen werkten de overvloedige regen goed weg. “Je hoorde de pijpen ook werken”, meldt Van Uden. Vanuit de enorme pijpen werd het water vervolgens geloosd in een put op de Boulevard. “We sturen ook steeds bij om de overlast beperkt te houden. We hebben de afkoppeling nu verplaatst richting de Jumbo, zodat de Boulevard bereikbaar blijft.” De eerste fase van de werkzaamheden zit er inmiddels op. Naar verwachting is de klus midden november helemaal geklaard.

Bron: Roosendaalse Bode

Vraag hier uw offerte aan

Van der Velden helpt u graag met advies op maat.

Vraag offerte aan

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op en wij helpen u snel verder.

Stel vraag

Bel mij terug

Wilt u dat Van der Velden telefonisch contact met u opneemt? Vul dan het onderliggende formulier in.

Bel mij terug