• Mijn van der Velden
Van der Velden rioleringsbeheer

De moderne partner voor complete en duurzame dienstverlening
in de (afval)waterketen

Rioolprobleem thuis?

telefoon

Neem 24/7 contact op met de vestiging bij u in de buurt! Vul de postcode in van het 'probleemadres'.

Het ontstaan van het riool

Duizenden jaren geleden groeiden de eerste nederzettingen uit tot grotere dorpen en uiteindelijk steden. De omgeving kon de toename van ontlasting, urine en ander afval niet meer op een natuurlijke manier verwerken. Dus maakten de mensen de eerste toiletten en afvoeren voor afvalwater.

In de oudheid (tot 500 jaar voor Christus)
Bij opgravingen zijn toiletten en afvoeren gevonden die verrassend veel lijken op onze huidige riolering! De oudste buis die is gevonden, is van klei en dateert van 4.000 jaar vóór Christus. Op het Griekse eiland Kreta zijn zelfs nu nog veel buizen in gebruik van 2.000 jaar vóór Christus!

Middeleeuwen (700-1500 na Christus)
In de Middeleeuwen was het erg slecht gesteld met hygiëne en sanitair. Iedereen smeet alles gewoon op straat. Dit leidde in de steden en dorpen tot enorme stank, viezigheid en snelle verspreiding van ziekten. Pas aan het eind van de Middeleeuwen kregen de open riolen in sommige steden (zoals Parijs en Londen) overkappingen. Deze tunnels zijn de voorlopers van onze huidige rioolbuizen.

19e eeuw
In de tweede helft van de negentiende eeuw ontwikkelde de industrie zich snel. Ook groeide de bevolking enorm en werden de steden steeds groter. Door de slechte sanitaire voorzieningen in de steden ontstonden zware epidemieën. Toen werd duidelijk dat men afvalwater beter moesten gaan afvoeren. In Londen werd daarom de eerste moderne riolering ontworpen en aangelegd.

20e eeuw
Pas in de loop van de negentiende eeuw kregen de eerste Nederlandse steden gesloten rioolkanalen. In achterbuurten, kleinere steden en dorpen kwam dat zelfs pas (ver) in de twintigste eeuw. Rond 1935 gebruikten veel mensen dus nog poepemmers, ook omdat nog niet alle toiletten via binnenriolering waren aangesloten op de buizen in de straat. De poepemmers werden met paard en wagen opgehaald door de 'tonnenboer', of geleegd in putten in of naast het huis, in rioolkanalen of in een rivier.

Veel experts erkennen dat riolering het beste medicijn is tegen veel ziekten. In 2007 werd riolering door lezers van het British Medical Journal verkozen tot de belangrijkste 'medische' doorbraak in de afgelopen 200 jaar.

Huidige riolering
Inmiddels is het openbare rioolstelsel in Nederland bijna 110.000 kilometer lang. Vrijwel 100% van de bevolking is hierop aangesloten. Nog maar zo'n 20.000 huizen hebben geen rioolaansluiting, omdat hun woningen te ver van een rioolstelsel liggen. Daarom hebben ze hun eigen minizuivering in de tuin. 

Het riool in cijfers

Soms komen mensen met algemene vragen, bijvoorbeeld scholieren voor een spreekbeurt. Wat is het gemiddelde rioolrecht, hoeveel riolering hebben wij in Nederland? Meer cijfers over de riolering en het zuiveren van afvalwater staan in de digitale pdf folder Riool in Cijfers (2009-2010 door Stichting RIONED)

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op en wij helpen u snel verder.

Stel vraag