• Mijn van der Velden
Van der Velden rioleringsbeheer

Nederlands grootste dienstverlener in ontstoppen, reinigen, inspecteren, repareren en renoveren van rioleringen

Rioolprobleem thuis?

telefoon

Neem 24/7 contact op met de vestiging bij u in de buurt! Vul de postcode in van het 'probleemadres'.

Waarom is de riolering de belangrijkste medische doorbraak van de laatste 200 jaar?

Waarom is de riolering de belangrijkste medische doorbraak van de laatste 200 jaar? Om deze vraag te begrijpen moet je eerst de historie van de riolering kennen.

Duizenden jaren geleden groeiden de eerste nederzettingen uit tot grotere dorpen en uiteindelijk steden. De omgeving kon de toename van ontlasting, urine en ander afval niet meer op een natuurlijke manier verwerken. Dus maakten de mensen de eerste toiletten en afvoeren voor afvalwater.

In de oudheid (tot 500 jaar voor Christus)
Bij opgravingen zijn toiletten en afvoeren gevonden die verrassend veel lijken op onze huidige riolering! De oudste rioolbuis die is gevonden, is van klei en dateert van 4.000 jaar vóór Christus. Op het Griekse eiland Kreta zijn zelfs nu nog veel buizen in gebruik van 2.000 jaar vóór Christus!

Middeleeuwen (700-1500 na Christus)
In de Middeleeuwen was het erg slecht gesteld met hygiëne en sanitair. Iedereen smeet alles gewoon op straat. Dit leidde in de steden en dorpen tot enorme stank, viezigheid en snelle verspreiding van ziekten. Pas aan het eind van de Middeleeuwen kregen de open riolen in sommige steden (zoals Parijs en Londen) overkappingen. Deze tunnels zijn de voorlopers van onze huidige rioolbuizen.

19e eeuw
In de tweede helft van de negentiende eeuw ontwikkelde de industrie zich snel. Ook groeide de bevolking enorm en werden de steden steeds groter. Door de slechte sanitaire voorzieningen in de steden ontstonden zware epidemieën. Toen werd duidelijk dat men afvalwater beter moesten gaan afvoeren. In Londen werd daarom de eerste moderne riolering ontworpen en aangelegd.

20e eeuw
Pas in de loop van de negentiende eeuw kregen de eerste Nederlandse steden gesloten rioolkanalen. In achterbuurten, kleinere steden en dorpen kwam dat zelfs pas (ver) in de twintigste eeuw. Rond 1935 gebruikten veel mensen dus nog poepemmers, ook omdat nog niet alle toiletten via binnenriolering waren aangesloten op de buizen in de straat. De poepemmers werden met paard en wagen opgehaald door de 'tonnenboer', of geleegd in putten in of naast het huis, in rioolkanalen of in een rivier.

Huidige riolering
Inmiddels is het openbare rioolstelsel in Nederland bijna 110.000 kilometer lang. Vrijwel 100% van de bevolking is hierop aangesloten. Nog maar zo'n 20.000 huizen hebben geen rioolaansluiting, omdat hun woningen te ver van een rioolstelsel liggen. Daarom hebben ze hun eigen minizuivering in de tuin.

Belangrijkste 'medische' doorbraak
Veel experts erkennen dat riolering het beste medicijn is tegen veel ziekten. In 2007 werd riolering door lezers van het British Medical Journal verkozen tot de belangrijkste 'medische' doorbraak in de afgelopen 200 jaar.

Mensen in landen met goede riolering leven veel langer, omdat ze niet of nauwelijks worden blootgesteld aan allerlei bacteriën die worden gevormd in de riolering waar je ziektes van kunt krijgen als tuberculose, cholera, diarree en andere infectieziektes. Circa twee miljard mensen hebben geen aansluiting op het riool en/of hebben geen toegang tot vers drinkwater. In de Derde Wereld is toiletpapier een onvoorstelbaar luxe-artikel terwijl het voor ons een eerste levensbehoefte is.

Zo worden de mensen in West Europa gemiddeld 80 en in veel landen van Afrika worden de mensen niet ouder dan 50-55 jaar met als uitschieter naar beneden Angola met een levensverwachting van nog geen 40 jaar. 

Visie Van der Velden Rioleringsbeheer
Van der Velden Rioleringsbeheer wil op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze haar bijdrage leveren aan een leefomgeving in Nederland waarbij gezondheid van eenieder en zorg voor het milieu voorop staan. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website.   

Bron: Stichting RionedWikipedia & De Volkskrant

Vraag hier uw offerte aan

Van der Velden helpt u graag met advies op maat.

Vraag offerte aan

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op en wij helpen u snel verder.

Stel vraag

Bel mij terug

Wilt u dat Van der Velden telefonisch contact met u opneemt? Vul dan het onderliggende formulier in.

Bel mij terug