• Mijn van der Velden
Van der Velden rioleringsbeheer

De moderne partner voor complete en duurzame dienstverlening
in de (afval)waterketen

Rioolprobleem thuis?

telefoon

Neem 24/7 contact op met de vestiging bij u in de buurt! Vul de postcode in van het 'probleemadres'.

Reinigen en inspecteren duikers

Van der Velden Rioleringsbeheer Arnhem heeft sinds enige jaren een waar specialisme ontwikkeld op het gebied van het reinigen en inspecteren van duikers.  

Wat is een duiker nu eigenlijk? Een duiker is een verbinding die bedoeld is om wateren met elkaar te verbinden. De constructies zijn verschillend, het kan variëren van kleine diameters vanaf Ø250 tot betonnen profielen van 2500 x 1250mm. In deze tijden waarin afkoppelen van regenwater en wateroverlast door hevige regenval aan de orde van de dag zijn, is dit een onderwerp die alle aandacht verdient.    

Het doel van het reinigen en inspecteren van de duikers is om ze in beeld te krijgen, de doorstroming te garanderen en om hier beheer en onderhoudsplannen op in te kunnen richten. Van der Velden Arnhem werd daarom door de gemeente Arnhem als rioleringsspecialist in dit vraagstuk betrokken en samen met onze ervaren rioolreinigers hebben we een plan van aanpak uitgewerkt om deze duikers schoon en op beeld te krijgen. We hebben inmiddels ruime ervaring duikers in alle soorten en maten maar in het bijzonder in de grote betonnen duikers, de zogenaamde WACO profielen.  

Hoe gaan we te werk? Om te reinigen zal de duiker eerst droog gezet moeten worden. Om de duiker van begin tot eind volledig te kunnen reinigen en inspecteren kan er niet maar zo een balafsluiter geplaatst worden. Hierop hebben we een groot U-profiel laten maken die we aan beide uitstroomzijden van het riool in de watergang plaatsen. Deze worden geplaatst door een vaste onderaannemer die inmiddels over ruime ervaring beschikt om de duikers goed dicht te kunnen zetten. Immers is geen locatie gelijk en hebben we te maken met werken op afstand, verschillende afmetingen van watergangen, begroeiing, stalen roosters en andere obstakels.  

Als het U-profiel geplaatst is (én de duiker voldoende afsluit) wordt de duiker leeg gepompt. Bij kleine, korte duikerconstructies kan dat door middel van de hogedruk vacuümwagen. Bij de grote duikers zetten we een vuilwaterpomp in. Dan komt het vakmanschap van de reiniger om de hoek kijken, hij stelt de hogedruk vacuümwagen op een plek op vanwaar hij de vaak extreme vervuiling het best uit de duiker kan halen. Bij de grote diameters wordt de zandslee ingezet, de grootst mogelijke reinigingskop. Naast de gebruikelijke vervuiling in een watergang is de duikerconstructie een verzamelplek van vuil in alle soorten en maten. Van grote takken, boomstronken en puin tot zelfs fietsen, alles komen we tegen. De meest extreme vondst was toch wel een op scherp staande bom uit de oorlog. Deze kwamen we in één week zelfs twee keer tegen! Gelukkig reageerde de uiterst ervaren reiniger heel rustig en alert. Alle betrokkenen werden direct geïnformeerd, de locatie werd afgezet en nog dezelfde dag maakte de explosieven opruimingsdienst deze bom onschadelijk.   

Als al het vuil verwijderd is wordt de duiker geïnspecteerd door middel van de rijdende camera. Alle toestandsaspecten worden nauwkeurig vastgelegd. Waar mogelijk worden de bevindingen van de inspecteur gelijk aangepakt, hierbij kan gedacht worden aan het frezen van wortels, het injecteren bij infiltraties of zelfs renoveren indien nodig.  

Uiteindelijk wordt de duiker opgeleverd door middel van de rioolinspectie en worden de gegevens overgedragen aan de opdrachtgever. De U-profielen worden verwijderd uit de watergang, rijplaten worden weg gehaald en de duiker en omgeving worden weer netjes achter gelaten zoals deze is aangetroffen. De doorstroming van de duiker is gewaarborgd en de gemeente kan de inspectie betrekken in haar toekomstige beheer en onderhoud van het stelsel.  

Wij zijn erg trots op het vakmanschap dat we hierin kunnen leveren. We hebben de afgelopen 5 jaar zeker 100 duikers voor diverse opdrachtgevers op deze wijze mogen reinigen en inspecteren. Als er vragen zijn, stel ze gerust!