• Mijn van der Velden
Van der Velden rioleringsbeheer

De moderne partner voor complete en duurzame dienstverlening
in de (afval)waterketen

Rioolprobleem thuis?

telefoon

Neem 24/7 contact op met de vestiging bij u in de buurt! Vul de postcode in van het 'probleemadres'.

Oude gewelfriool in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch weer in gebruik genomen

Onlangs hebben we, in samenwerking met Heijmans, een flexibele afvoerbuis geplaatst in een 150 jaar oud gewelf riool gelegen aan de Dieze te ‘s-Hertogenbosch. Uiteraard was een van de eisen dat het gewelf in zijn oorspronkelijke staat zou blijven. Daarnaast was het een vereiste dat de aangebrachte voorziening moeiteloos verwijdert zou moeten kunnen worden indien gewenst. Door plaatsing van de flexibele afvoerbuis kan het oude stukje vakwerk opnieuw als overstort gaan werken voor het regenwatersysteem van de eeuwenoude binnenstad van ‘s-Hertogenbosch.  

Vanaf de Dieze is op een ponton de schildmuur weggebroken, terwijl aan de andere zijde een oude put opgezocht en weggebroken is. Hierna is met behulp van een combi een hoge druk slang in het gewelf gespoten, waarna met gezamenlijke krachten een buis rond 200mm in het gewelf is getrokken. De lengte van de flexibele afvoerbuis bedraagt 20 meter. De volgende dag is de ruimte tussen de afvoerslang en het gewelf opgevuld met fijn zand. Het volstorten met fijn zand is verricht door onze partner Witlox.  

De achterliggende gedachte van het aanbrengen van deze flexibele afvoerslang was het behouden van de originele riolering zonder dat deze beschadigd werd.

Wat deze opdracht vooral bijzonder maakt is het feit dat onze huidige Service Manager en Projectleider van deze prachtige opdracht, Jan Stevens, dit riool in 1985 in opdracht van de Gemeente ‘s-Hertogenbosch buiten gebruik heeft gesteld. Zoals u begrijpt was dit zeker voor Jan een bijzonder moment om dit stelsel na 35 jaar weer “in bedrijf te stellen“.