• Mijn van der Velden
Van der Velden rioleringsbeheer

De moderne partner voor complete en duurzame dienstverlening
in de (afval)waterketen

Rioolprobleem thuis?

telefoon

Neem 24/7 contact op met de vestiging bij u in de buurt! Vul de postcode in van het 'probleemadres'.

Moestuin achter Scheldeflat fleurt op van regenwater

Vanuit onze missie willen wij een waardevolle bijdrage aan de samenleving geven, dat zit ons in het bloed. Daarom hebben we onlangs een tank voor de opvang van hemelwater en een aantal gieters geschonken. Deze tank moet de moestuin achter de Scheldeflat in Bergen op Zoom gaan voorzien van regenwater.

Ze zijn felgeel en er staat in zwarte letters op: ‘Fort Zeekant Groeit’. Negen gieters maken het bewateren van de moestuinbakken achter de Scheldeflat een stuk gemakkelijker. “Voorheen deden we het met een klein emmertje”, zegt een tevreden Jack van Uum.

Jack is leerkracht Groen van De Kameleon, een school voor speciaal onderwijs. Wekelijks is hij met een aantal leerlingen tussen de moestuinbakken te vinden. Plantend, wiedend, gietend, oogstend. “We hadden op school geen ruimte voor een moestuin. Dat is wel lastig als je ook tuinonderwijs geeft… Gelukkig kwamen we in contact met Stadlander, een woningcorporatie en de eigenaar van de locatie waar we nu gebruik van mogen maken.” De moestuinbakken zijn op school gemaakt en geschilderd. Jack: “Het is de bedoeling dat ook buurtbewoners hier komen tuinieren. Zo ontstaat een plek waar je elkaar kunt ontmoeten. Er is veel belangstelling voor, maar helaas is het er door corona nog niet van gekomen.”

Tank
Waar het wel van gekomen is, is de opvang van regenwater dat op het dak van de Scheldeflat terechtkomt. De tank staat in een van de garageboxen. Het is een geschenk van Van der Velden Rioleringsbeheer, het bedrijf dat voor Stadlander rioolverstoppingen verhelpt. Vestigingsmanager Pierre van Berkel: “Op deze manier geven we wat terug aan de gemeenschap. Door de opvang van regenwater is het niet langer nodig om leidingwater te gebruiken voor de bewatering. Als je het regenwater niet opvangt, loopt het zo het riool in. Nu krijgt het hier een betere bestemming.”

Na de installatie van de opvangtank volgde begin juni cadeau nummer twee: negen gieters, die een eind maken aan het bewateren van de moestuinbakken via een klein emmertje. Leerkracht Jack is er blij mee en dat geldt ook voor zijn leerling Remco Boogaart, die druk in de weer is om het gewas in de bakken van een fris regentje te voorzien.

Volgens Frank Ernest van Stadlander zou de opvang van regenwater op termijn op meer locaties kunnen plaatsvinden. “Vooral bij onze appartementsgebouwen met een binnentuin. Als je zo’n tank hebt, hoef je geen drinkwater te gebruiken voor je planten. Dat is natuurlijk veel beter!”