Materieeldienst vernieuwt wagenpark; meer comfort en lager gewicht
Een order van veertig bedrijfswagens schrijf je niet iedere dag uit. Zelfs niet als je Henk Verschoor heet en Manager Materieeldienst bent bij Van der Velden Rioleringsbeheer. Door de jaren heen zijn de bedrijfswagens steeds efficiënter en prettiger in gebruik geworden. Verschoor blikt voor de gelegenheid terug op de bijna 35 jaar die hij voor de Materieeldienst werkt.
Sinds begin jaren 90 werkt Henk Verschoor bij Van der Velden Rioleringsbeheer. Eerst als monteur, later als Technisch Manager en nu alweer jaren als Manager Materieeldienst. Met de groei van het bedrijf zijn ook bij de materieeldienst de nodige aanpassingen gedaan.
“We doen nu eigenlijk enkel het specialistische werk nog zelf”, vertelt Verschoor. “Daarin kunnen we ook écht van toegevoegde waarde zijn.” De rest van de werkzaamheden wordt tegenwoordig uitbesteed.
Pas- en meetwerk
Bij de nieuwe order zitten vernieuwings- en inspectievoertuigen, bussen voor relinen en kleine ontstoppingsbusjes. Maar ook diverse storingsvoertuigen, waarvan vijf elektrische. Die zijn de opmaat naar verdere elektrificatie van het wagenpark.
Wegens deze steeds verder gaande elektrificatie stond de Materieeldienst samen met de diverse op- en afbouwpartners de afgelopen jaren voor flinke uitdagingen.
Verschoor schetst als voorbeeld een inspectiebus, die vroeger meer dan 3.500 kilogram woog. Daarvoor was een vrachtwagenrijbewijs nodig. Met veel pas- en meetwerk werden het gewicht en lengte van de bus gedurende de jaren teruggebracht, zodat het werk nu met aangepaste Sprinter-bussen gedaan kan worden. En daar is een gewoon B-rijbewijs voldoende.
Maar voeg bij een elektrisch voertuig nog een accu van 400 kilo aan de vergelijking toe en de bussen wegen plots een stuk meer. Een uitdaging, omdat niet alle inspecteurs hun groot rijbewijs hebben. Gewicht besparen is dus een belangrijke exercitie geworden bij de materieeldienst. Dat gebeurt in nauwe samenspraak met afbouwpartijen zoals Instra en SewerVision.
Veiligheid en ergonomie
De nieuwste generatie voertuigen die Van der Velden aanschafte is schoner en veiliger dan ooit tevoren. Zo zijn alle voertuigen uitgerust met een uitgebreid pakket aan extra’s. Bijvoorbeeld achteruitrijcamera’s, zijwindassistentie en ingebouwde navigatie. In de Sprinter-modellen zijn de chauffeursstoelen bovendien zonder uitzondering luchtgeveerd voor extra comfort.
Ook aan de ergonomie is gedacht. Zo is door de jaren heen het interieur flink op de schop gegaan. Bijvoorbeeld de draaibare bijrijdersstoel in de inspectiebussen. “In die bus zit toch vaak maar één man”, legt Verschoor uit. En die kan de bijrijdersstoel naar achteren draaien om comfortabel in de werkruimte achter in de bus te werken. Dat ging overigens vaak hand in hand met het verlagen van het gewicht. In het geval van de draaibare stoel, betekende dit één stoel minder per voertuig. Een ander voorbeeld daarvan is de lichtgewicht en waterdichte tussenwand in de elektrische storingsbussen.
Ecodrive
Natuurlijk zijn de elektrische bussen uitstootvrij. De nieuwe dieselvoertuigen zijn allemaal geschikt voor HVO100 (biodiesel). Een belangrijke voorwaarde voor Van der Velden. HVO100 levert tien keer minder CO2 uitstoot dan traditionele diesel.
Maar ook dieper onder de motorkap zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd. Zo is door de jaren heen Ecodrive - het elektronische systeem om milieuvriendelijker te rijden – verder geoptimaliseerd. “Vanaf ongeveer 1996 rijden we daar mee”, vertelt Verschoor. “Dat begon met het begrenzen van de maximumsnelheid en het toerental. Dat ging vrij ruw in die tijd. Inmiddels gebeurt dat veel natuurlijker en vloeiender.” De Materieeldienst kan tegenwoordig de Ecodrive naar wens finetunen.
De elektrificatie van het wagenpark zet volgend jaar door. Dan worden diverse elektrische vernieuwingsbussen besteld. Dat ging nu – tot Verschoors teleurstelling – nog niet omdat de huidige generatie bussen technisch nog niet voldoet aan de eisen die Van der Velden stelt “Een vernieuwingsbus moet bijvoorbeeld een aanhanger kunnen trekken”, legt hij uit. Iets dat nu nog niet mogelijk is met elektrische bussen van dit formaat.
Inmiddels wordt alweer hard nagedacht over verdere stappen in de verduurzaming van het wagenpark. Want het CO2-neutraal krijgen van al onze vrachtwagens is een flinke volgende uitdaging. Of we een elektrificatie van de trucks nog mee gaan maken in Verschoor zijn werkzame leven? “Ik hoop het”, lacht hij. “Of misschien rijden die dan wel allemaal op waterstof.”