• Mijn van der Velden
Van der Velden rioleringsbeheer

De moderne partner voor complete en duurzame dienstverlening
in de (afval)waterketen

Rioolprobleem thuis?

telefoon

Neem 24/7 contact op met de vestiging bij u in de buurt! Vul de postcode in van het 'probleemadres'.

Gebruik van drone bij inspectie duiker voor gemeente Apeldoorn

Onlangs ontving onze vestiging in Arnhem een aanvraag van de gemeente Apeldoorn voor de inspectie van een duiker. Het ging hierbij om complexe duiker met een verbinding tussen twee watergangen. Het was onduidelijk of de informatie in hun rioleringsbeheerpakket juist was. Na een vraag vanuit het waterschap wilde de gemeente graag meer onderzoek doen naar de duiker. Eerdere pogingen om onderzoek te doen waren namelijk op niets uitgelopen.

Met deze vraag is onze vestiging aan de slag gegaan door ter plaatse de situatie op te nemen. Lokale omstandigheden zeggen veel meer dan een tekening. Er is namelijk veel om rekening mee te houden: wat is de situatie in en om de duiker? Hoe zijn de waterstanden en welke omgevingsfactoren komen we tegen? Denk hierbij aan de veiligheid voor omstanders en verkeer, het weer en de technische uitvoerbaarheid ter plaatse. En natuurlijk willen we voor onze opdrachtgever het best mogelijke resultaat kunnen opleveren. 

Partner H2O drones
Wij zagen in dat in deze klus het specialisme van onze partner H2O drones van grote meerwaarde kon zijn. Zij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van onderwaterinspecties met onderwaterdrones in havens, riolen. Daarnaast zijn ze bekend vrijwel met de gehele infrastructuur die zich in de onderwaterwereld af kan spelen. Inspecties met drones zijn bijna niet meer weg te denken uit de huidige onderhoudswereld omdat de drones in staat zijn op plaatsen te komen die anders moeilijk of niet te bereiken zijn. Eerder schreven we over de inzet van deze drones al een artikel.

Sonar
De onderwaterdrones kunnen afhankelijk van de situatie worden uitgerust met onder andere sonarapparatuur zodat iedere inspectie met de grootst mogelijke nauwkeurigheid kan worden uitgevoerd. De sonar maakt gebruik van geluidsgolven waardoor en toch een duidelijk beeld van de waarnemingen gevormd kan worden.

Voor deze klus is gekozen voor de inzet van de Revolution drone. Deze drone is inzetbaar in duikers en riolen met een diameter van 600mm of meer.  Bij uitvoering van de inspectie kan de drone op elke gewenste plek in de duiker worden geplaatst. Of dit nu via een inspectieput, de uitstroomzijde, stroomopwaarts of- afwaarts is: het resultaat wordt hierdoor niet beïnvloed.  De drone is bevestigd aan een kabel met een standaard lengte van 150 meter waarbij de mogelijkheid bestaat de kabel te verlengen tot 750 meter. De bediening vindt vanaf de wal plaats. De drone is uitgerust met een 4K-lowlight camera waarbij de livebeelden te volgen zijn op zowel de controller als het videoscherm in de bus. Naast livebeelden kunnen er foto’s gemaakt worden en wordt overige data als locatie, diepte en snelheid geregistreerd.

Geen enkel beletsel
We werden tijdens deze klus geconfronteerd met troebel water door vervuiling en begroeiing. Dit vormt geen enkel beletsel voor het uiteindelijke resultaat en de bevindingen. Dit komt doordat de Revolution Drone dus uitgerust is met een haarscherpe 4K onderwatercamera, felle LED verlichting en sonarapparatuur.

Eén werkdag
We hebben op deze wijze in één werkdag deze hele duiker gedetailleerd in kaart gebracht. De bevindingen worden gepresenteerd in een verslag ondersteund met de beelden en foto’s.  Deze drone inspectie heeft waardevolle informatie opgeleverd voor onze opdrachtgever die hiermee vervolgens vervolgstappen kunnen uitzetten, snel efficiënt en voordelig!

Heeft u naar aanleiding van deze informatie ook een vraag over eventuele inzetbaarheid voor uw organisatie? Bel gerust met uw contactpersoon binnen Van der Velden en we zullen u gericht informeren over de mogelijkheden! Of neem contact op met uw dichtstbijzijnde vestiging.