• Mijn van der Velden
Van der Velden rioleringsbeheer

De moderne partner voor complete en duurzame dienstverlening
in de (afval)waterketen

Rioolprobleem thuis?

telefoon

Neem 24/7 contact op met de vestiging bij u in de buurt! Vul de postcode in van het 'probleemadres'.

Slibvangput installeren, ledigen en onderhouden

De slibvangput, ook wel slibvanger of slibvangruimte genoemd, haalt bezinkbaar en drijvend vuil uit afvalwater dat naar het riool gaat. Zo voorkomt u dat ongewenste stoffen het riool verstoppen of beschadigen. Een slibvangput kan worden geplaatst voor een olieafscheider, vetafscheider, coalescentieafscheider of lamellenafscheider, maar kan ook los functioneren. Loost u afvalwater op het riool? Dan bent als bedrijf verplicht om een dergelijk systeem te installeren, ledigen en onderhouden. Van der Velden is uw partner op het gebied van slibvangputten, afscheiders en andere rioleringswerkzaamheden. Wij staan 24/7 voor u klaar.
 
Wilt u een slibvangput laten installeren, ledigen of onderhouden? Neem direct contact op.

Wat is een slibvangput?


Een slibvangput is een put die in u in het rioolstelsel laat plaatsen. Deze put filtert bezinkbare en drijvende delen (slib) uit het water. En dat is belangrijk, want slib kan ervoor zorgen dat het riool verstopt raakt en de rioolwaterzuivering onnodig belasten. Met een slibvangput loost u alleen ‘schoon’ water in het riool. Een groot aantal bedrijven, denk aan tankstations, garages, autowasstraten, vis-, vlees- of groenteverwerkende bedrijven en horeca, zijn verplicht om een afscheider en slibvangput te plaatsen op basis van de NEN-EN1825 en NEN-EN858. U laat de slibvangput plaatsen na het lozingspunt in het rioolstelsel en vóór de aansluiting op een olieafscheider, vetafscheider, coalescentieafscheider of lamellenafscheider. De afscheiders zorgen uiteindelijk voor de lozing op het gemeenteriool.

Voldoende capaciteit


Slibvangputten moeten voldoende capaciteit hebben, zeker wanneer er veel bezinkbare delen vrijkomen. Hoe groter de put, hoe langer het afvalwater hierin blijft staan en hoe meer het slib bezinkt. Als u een te kleine put heeft, heeft het slib dus onvoldoende tijd om te bezinken, waardoor er rioolproblemen kunnen optreden. Wij adviseren u graag over de juiste inhoud van uw slibvangput en afscheider.

Storingen en gebreken


Lopen uw afvoeren en afvoerputten slecht of niet af? Geeft uw put een alarmsignaal? Bij gebreken is het belangrijk om deze zo spoedig aan ons door te geven. Zo kunnen wij een goede werking van uw slibvangput en afscheiders waarborgen.

Onderhoud aan uw slibvangput


U bent verplicht om uw slibvangput en afscheiders minimaal elk half jaar te laten onderhouden. Hiervoor kunt u bij ons een onderhoudscontract afsluiten. Tijdens dit onderhoud controleren we uw de werking van uw afscheider, stellen we eventuele aantastingen en andere gebreken vast en controleren we de capaciteit (nog steeds) klopt. Hoe vaak uw slibvangput of afscheider precies geledigd moet worden, hangt af van de verbruikte capaciteit.

Eisen voor onderhoud aan uw slibvangput en afscheiders


De onderhoudsvoorschriften in de NEN-norm zijn leidend. Volgens de NEN-EN 858-2:2003 bent u verplicht om uw afscheider minimaal één keer per half jaar te laten onderhouden door een erkende vakman. De experts van Van der Velden zijn gecertificeerd, werken volgens de actuele normen en staan 24/7 voor u klaar. Wij ledigen uw slibvangput en afscheider en zorgen ook voor de afvoer van het slib. Zo kunt u altijd aantonen wat er met het (gevaarlijke) slib gebeurt. Wilt u hier meer over weten? https://www.vandervelden.com/contact Neem dan vrijblijvend contact op.

Voorkom problemen met de slibvangput


Om problemen te voorkomen is het belangrijk om een onderhoudscontract af te sluiten met een gecertificeerd bedrijf zoals Van der Velden. Wij controleren de capaciteit van uw slibvangput en zorgen voor het periodieke onderhoud en de lediging. De meeste klanten kiezen voor een onderhoudscontract. Zo bent u verzekerd van een optimale werking van uw slibvanger en afscheiders en verlengt u de levensduur. Ook voorkomt u rioolproblemen die optreden wanneer het systeem niet goed werkt. Want eerlijk is eerlijk: rioolproblemen komen altijd ongelegen, net als de kosten die daarmee gepaard gaan.

Voordelen van een onderhoudscontract bij Van der Velden


 • Wij zijn een ervaren rioleringsbedrijf en bestaan al sinds 1965.
 • Uw onderhoudsbeurt plannen we tijdig in, zodat uw slibvangput en afscheiders altijd op tijd wordt geledigd.
 • U betaalt een vaste prijs, zodat u niet voor verrassingen staat.
 • Door onze moderne apparatuur beperken we de overlast tot een minimum.
 • U doet zaken met een gecertificeerd rioleringsbedrijf.
 • U kunt rekenen op een snelle levering.
 • Met vestigingen in heel Nederland is er altijd wel een vestiging bij u in de buurt.

Veel voorkomende problemen met de slibvangput


Vooral vet in het afvalwater kan voor vervelende rioolproblemen zorgen. Wanneer vet in het rioolstelsel biologisch afbreekt, kan het vetzuren vormen die het riool aantasten. Hierdoor wordt de rioolwaterzuiveringsinstallatie onnodig belast. Daarnaast kunnen vetzuren na hevige regenval in het oppervlaktewater terechtkomen. U herkent een probleem met de slibvangput vaak omdat de afvoerputten en afvoeren slecht of niet goed aflopen. De meest voorkomende problemen met een slibvangput zijn:
 • De afvoer, leidingen of putten zijn verstopt. U dient ze te controleren en ontstoppen.
 • De afscheider is verzadigd waardoor de vlotter de uitlaat afsluit.
 • De vlotter is op de zitting vastgezogen en sluit de uitlaat af. U dient uw ontluchting na te kijken.
 • De olie- of vetlaag heeft 80% van de maximale capaciteit bereikt. In dat geval moet u de afscheider laten ledigen en reinigen.
 • Het waterniveau in de afscheider is te hoog. In dat geval loost u te veel water, is het filter vervuild of de vlotter dichtgeslagen.
 • Het coalescentiefilter is vervuild. U dient uw afscheider te laten ledigen en reinigen.

Over Van der Velden


Van der Velden Rioleringsbeheer bestaat sinds 1965 en is uitgegroeid tot een bedrijf met 450 helden en 17 locaties door heel Nederland. Onze helden zijn vakmensen die werken volgens de actuele NEN-normen. Ons rioleringsbedrijf staat 24/7 en 365 dagen per jaar paraat in heel Nederland. Wij verhelpen jaarlijks 100.000 rioolproblemen.

Wat kost het installeren, ledigen en reinigen van een slibvangput?


Wilt u een slibvangput laten installeren, ledigen of reinigen door Van der Velden Rioleringsbeheer? Of heeft u een probleem met uw slibvangput dat u wilt verhelpen? Wij bespreken uw wensen graag persoonlijk om tot een passend voorstel te komen.

Liever eerst een indicatieve begroting? Vraag dan een offerte aan of neem direct contact op voor advies.

Klik op de onderstaande foto voor een diapresentatie
Olieafscheiders halfjaarlijks inspecteren