• Mijn van der Velden
Van der Velden rioleringsbeheer

De moderne partner voor complete en duurzame dienstverlening
in de (afval)waterketen

Rioolprobleem thuis?

telefoon

Neem 24/7 contact op met de vestiging bij u in de buurt! Vul de postcode in van het 'probleemadres'.

Quickscan drone

Al decennialang worden rioolinspecties uitgevoerd door het riool droog te zetten, met waterdruk te reinigen en dan te inspecteren met een riool-inspectiecamera of rioolspiegel. Maar wat nu als dit bijna niet gaat, als je er heel moeilijk in kunt komen, of als de putten op een plaats liggen waar je met materieel niet bij kunt, wat dan? Sinds enige tijd zet Van der Velden drones in. De ontwikkeling van drones gaat wereldwijd razendsnel en kan ook in de rioleringsbranche weleens gaan zorgen voor een revolutie. De twee soorten drones die Van der Velden inzet zijn speciaal ontwikkeld voor dit doel: het inspecteren van moeilijk toegankelijke ruimten.

De vliegende drone
Deze zetten we al langere tijd in: onze vliegende drone is een ELIOS-drone. Om goed en veilig rioleringsinspecties te doen heeft deze drone een unieke kooivormige constructie. Verder is hij voorzien van een systeem van sensoren waardoor er heel stabiel gevlogen kan worden. De camera op deze drone maakt superscherpe 4K-beeldopnamen vanuit verschillende hoeken. Ook is hij uitgerust met vijf krachtige Ledlampen, waardoor er ook in volledig donkere ruimtes helder kan worden gefilmd. De drone is ook uitgerust met een warmtecamera. Verschillende data die van belang zijn tijdens een voorinspectie en niet direct zichtbaar zijn met het blote oog of een normale camera, kunnen dan alsnog worden verzameld voor een accuraat inspectierapport. Dit alles maakt deze drone uniek in zijn soort!

De onderwaterdrones
Nieuw bij Van der Velden is nu de onderwaterdrone. Er zijn twee soorten onderwaterdrones die we kunnen gebruiken tijdens de inspecties. De Revolution ROV kan dieper duiken en heeft een meer geavanceerde stabilisatie dan de andere drone. Dan is er nog de DTG3 ROV. Dit is een kleinere drone die ideaal is voor smallere ruimtes. De grootte is wel het voornaamste verschil tussen deze twee drones. De Revolution is meer gemaakt voor zwaardere omstandigheden. Hij is ook snel en wendbaar, maar groter en zwaarder. Dankzij het geanodiseerd aluminium, koolstofvezel, roestvrij staal en schuim met drijfvermogen waaruit deze ROV bestaat, kan de Revolution zeker tegen een stootje. De DTG3 is van gegoten aluminium gemaakt en daarom ook lichter. Mocht het water troebel zijn waardoor het zicht van de Full HD-camera wordt belemmerd, dan kunt u de sonar van de ROV’s inzetten om een duidelijke onderwateromgeving waar te nemen. De sonar maakt gebruik van de geluidsgolven onderwater om de omgeving te beeldvormen. Hier is dus geen camera voor nodig.  Ideaal als een vol riool geïnspecteerd moet worden. Alles is op de sonar zichtbaar en duidelijk, wat zorgt voor een scherp assessment bij iedere onderwaterinspectie.

Quickscan
Het gebruik van een drone voor rioolinspectie is uitermate geschikt voor een quickscan: snel en tegen relatief lage kosten een goede indruk opdoen. Met de onderwaterdrones hoeft het te inspecteren riool niet eens droog te staan! Beide drones zijn te besturen met een console waar het live-beeld te zien is. U kunt direct meekijken met de drone en haar omgeving. Met de filmbeelden die de drone maakt kan daarna een verder advies worden uitgebracht. De vliegende drone is ook uitermate geschikt voor bijvoorbeeld dakgootinspecties. Met de drones is het ook mogelijk een 3D-scan te maken.

Tijdwinst en kostenbesparend
Door het gebruik van een van de drones is grote tijdswinst te behalen. Vooral vanwege de snelle opbouw: in 10 minuten is zijn de drones inzetbaar. Bovendien kan de ELIOS-drone stil blijven hangen en ook warmtebeelden maken. Een ander groot voordeel van de drones zijn dat deze niet noodzakelijk dezelfde weg terug hoeven af te leggen: de drone kan in de ene put of toegang het riool in en in een volgende er weer uit. Al deze voordelen maken dat de inzet van een drone dus ook flink kosten zal gaan besparen.

Onmogelijke plekken
De drones kunnen veilig werken op plaatsen die te gevaarlijk zijn voor de mens. De drone vliegt hier of zwemt hier moeiteloos doorheen en voert de quickscan uit. Of als het riool vol water staat, kan er toch een inspectie uitgevoerd worden. Het is dus een echte innovatie op het gebied van rioleringsbeheer!

Wilt u onze drones in actie zien? Bekijk dan de onderstaande filmpjes:
Onderwaterdrone 
Vliegende drone
- Inspectiecamerabeelden

Ook vooroplopen?
Wij bespreken graag met u wat de mogelijkheden zijn voor uw project. Neem hiervoor contact op met uw regionale vestiging.

Vraag hier uw offerte aan

Van der Velden helpt u graag met advies op maat.

Vraag offerte aan

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op en wij helpen u snel verder.

Stel vraag

Bel mij terug

Wilt u dat Van der Velden telefonisch contact met u opneemt? Vul dan het onderliggende formulier in.

Bel mij terug